Valitse sivu

Historia

Idea uuden tyyppisestä tapahtumasta syntyi 2013. Ajatuksena oli luoda ymmärrystä sille, että Pohjanmaa kaipaa aitoa kehitystä laajalle levittäytyneen hallinnointimentaliteetin ja jo saavutetun puolustamisen lisäksi. Aito kehitys Pohjanmaalle on saavutettavissa kytkeytymällä maailman markkinoihin ja oivaltamalla miltä nopean teknologisen kehityksen käytännössä tulisi tarkoittaa julkisen ja yksityisen sektorin arjessa. Etenkin Pohjanmaan nuorille. Lisäksi tapahtuma otti tehtäväkseen löytää konkreettisia ratkaisuja, jotka toteutettaisiin niin, että se ei tapahtuisi muiden alueiden kustannuksella. Ratkaisujen piti antaa lisäarvoa alueelle ja koko Suomelle. Tapahtumasta ei saisi tulla taas yhtä tapahtumaa, jonne vain ostetaan paikka ja jossa tehdään kaikki mahdollinen aplodien vuoksi.

Aluksi, useiden vuosien aikana, tapahtuma oli nimeltään (ja ajatukseltaan) NEW NORDIC CENTER, paikkana RITZ:in vanhan elokuvasalin hyvin täytetyt salongit. Järjestäjänä oli Sture Udd itse, ja aktiivisesti mukana oli, muiden muassa, Joakim Strand. Myös julkisen ja yksityisen sektorin edustajia oli aktiivisesti mukana, mikä käy ilmi vanhojen tapahtumien kuvista – pohjoisen Kokkolasta aina etelän Kristiinankaupunkiin, ja molemmat kieliryhmät olivat edustettuina koko Pohjanmaalta.

2018 Bock’s Corner Village luotiin mahdollistamaan suurempien tapahtumien järjestäminen, ja yhtiö rekisteröi nimen Wasa Future Festival. Tapahtuma sai silloin uuden aktiivisen toimijan Mari K. Niemestä Vaasan Yliopistolta, joka toi mukanaan täysin uutta sisältöä ja suunnittelua. Samanaikaisesti tapahtuma laajennettiin usean päivän mittaiseksi. 2020 Wasa Future Festival löi läpi kansallisesti – pandemiasta huolimatta – suurten konkreettisten aloitteiden lanseeraamisen avulla, esimerkkeinä EnergySAMPO, Merenkurkun Neuvoston Vaasan ja Uumajan välinen silta, ja Marja-Riitta Vestin (silloin pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja) järjestämä YoungTalk, ja useiden ministereiden yhteistyön kautta. Maaseudun väestökadon pysäyttäminen luomalla uusia kaupallisia kytköksiä kasvaviin kaupunkeihin on myös ollut agendalla koko ajan, ja 2020 mukana oli mm. Konstsamfundetin puheenjohtaja Gunvor Kronman. Näin siis Wasa Future Festivalista on tullut tapahtuma, joka vaikuttaa myönteisesti kehitykseen koko maassa.

2021 tämä kehitys vain vahvistuu, kun moni keskeinen pohjoismaalainen toimija ja useat johtavat asiantuntijat suomesta ovat paikalla, kuten myös edustajia valtionjohdosta. Alueen tulee houkutella taitavia nuoria koko maailmasta.

Teemat vuonna 2021 ovat aivan ratkaisevia alueille – kehity tai taannu!